فهرست مطالب

مهار زیستی در گیاه پزشکی - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

نشریه مهار زیستی در گیاه پزشکی
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرزاد جلیلیان* صفحات 1-13

    طی سال های 95-1392 بررسی هایی در ارزیابی شاخص های تنوع زیستی سیرفیدهای شکارگر در برخی کشت بوم های مناطق معتدل استان کرمانشاه انجام شد. در این ارزیابی تعداد 15 گونه شناسایی و گونه ی Eupoedes corollae به عنوان گونه غالب تعیین شد. برای شاخص یکنواختی Evennessبیش ترین مقدار آن مربوط به گندم آبی و کم ترین هم مربوط به باغات هسته دار به ترتیب به مقدار 72/0 و 25/. بود. در محاسبه شاخص غنایMargalefنیز کلزا و گندم دیم به ترتیب با 83/11 و 77/4 بیش ترین و کم ترین مقدار این ضریب را در مقایسه با سایر کشت بوم ها داشتند. برای نسبت مشابهت Sorensonدر دو سال بیش ترین و کم ترین میزان مشابهت مربوط به سیب- هسته دار و سیب- کلزا به ترتیب به میزان 88/0 و 5/0 بود. شاخص تنوع Shannon-Wiener نیزدر سال اول برای کشت بوم های سیب،گندم آبی، کلزا، هسته دار و گندم دیم به ترتیب به میزان 42/1، 41/1، 18/1، 07/1 و 01/1 محاسبه شد. در سال دوم هم مقادیر این شاخص برای گندم آبی، سیب، کلزا و هسته داران به ترتیب 49/1، 28/1، 48/1 و 86/0 برآورد شد. بالا بودن مقدار شاخص Shannon-Wiener بیانگر بیشتر بودن تنوع بر حسب تعداد گونه بود. نتایج مقایسه واریانس این شاخص با استفاده از آزمون t نشان داد تمام کشت بوم ها از تنوع گونه ای مشابهی برخوردارند (P>0.05). کشت بوم های مورد ارزیابی دارای تنوع زیستی بالایی از مگس های سیرفید شکارگر بوده و این تنوع زیستی کلید پایداری و بقای آن ها محسوب می شود.

    کلیدواژگان: مگس سیرفید، کشت بوم، شاخص های تنوع، کرمانشاه
  • مسعود لطیفیان*، بهار راد صفحات 15-27
    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثرات کشندگی و سینرژیستی ترکیبات ضد سنتز کیتین و خاک دیاتومه در کنترل تلفیقی آن ها همراه با قارچ Metarhizium anisopliae در جمعیت سوسک شاخ دار نخل بود. ترکیبات ضد سنتز کیتینی که در این پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفتند شامل آتابرون، دیمیلین و نیمازول بودند. برای بررسی اثر سازگاری ترکیبات با قارچ M. anisopliae، رشد میسلیومی و درصد جوانه زنی قارچ M. anisopliae به روش اختلاط ترکیبات ضد سنتز کیتین با محیط کشت بررسی شد. پس از آن قدرت کشندگی ترکیبات ضد سنتز کیتین سازگار به صورت تکی و در تلفیق با قارچ M. anisopliae به روش زیست سنجی ارزیابی شد. بررسی ها نشان داد که قارچ M. anisopliae در تلفیق با کلیه ترکیبات ضد سنتز کیتین توانایی رشد میسلیومی و جوانه زنی اسپور دارد. درصد جوانه زنی اسپور قارچ M. anisopliae در تمام غلظت ها در شرایط استفاده از نیمازول بالاتر از سایر ترکیبات بوده است. بالاترین شاخص سازگاری در شرایط اختلاط با غلظت 500 میلی لیتر در لیتر نیمازول و کم ترین شاخص سازگاری در شرایط اختلاط با غلظت 1000 میلی لیتر در لیتر دیمیلین بوده است. هر سه ترکیب دارای اثرات سینرژیستی در قدرت بیمارگری قارچ M. anisopliae روی مرحله رشدی لارو سوسک شاخ دار بوده اند. اما نیمازول اثرات سینرژیستی بالاتری نشان داد. خاک دیاتومه مورد آزمایش توانایی ایجاد مرگ و میرروی مرحله رشدی لارو سوسک شاخدار خرما با متوسط غلظت کشندگی معادل 7/1269 میلی گرم بر لیتر را داشت. این ترکیب همچنین دارای اثرات سینرژیستی روی قدرت کشندگی ترکیبات ضد سنتز کیتین و قارچ M. anisopliae بود. اما بیشترین قدرت کشندگی و سینرژیستی در شرایط اختلاط غلظت های کشنده 50 درصد ترکیبات خاک دیاتومه، نیمازول و قارچ M. anisopliae مشاهده شد.
    کلیدواژگان: قارچ M، anisopliae، ترکیبات ضد سنتز کیتین، خاک دیاتومه، هم افزایی، سازگاری
  • آرزو یوسفی پرشکوه، جعفر محقق نیشابوری*، یونس کریم پور، جلال شیرازی صفحات 29-38

    سن شکارگر(F.)  Andrallus spinidens یکی از مهمترین عوامل مهار زیستی لاروهای بال پولک داران در مزارع برنج شمال کشور است. برای امکان سنجی استفاده از این شکارگر همراه با آفت کش های توصیه شده علیه آفات برنج، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. اثرات شش آفت کش مورد استفاده در مزارع برنج شمال کشور (شامل سه نوع حشره کش، دو نوع قارچ کش و یک نوع علف کش) با استفاده از روش تغذیه ای روی پوره های سن چهارم این شکارگر بررسی شد. آفت کش ها بر اساس دز توصیه شده در مزرعه، تهیه شدند. برای تیمار شاهد از آب مقطر استفاده شد. به مدت 24 ساعت، تشتک های 2 میلی لیتری حاوی تیمارهای سموم در اختیار پوره ها قرار داده شد. سپس ظروف تیمارهای مختلف سموم حذف و 2 تا 3 عدد لارو سن آخر Galleria mellonella همراه با آب مقطر در اختیار پوره ها قرار گرفت. آزمایش ها در شرایط آزمایشگاهی با دمای 5/0±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام شدند. مرگ ومیر پوره ها و حشرات کامل به صورت روزانه ثبت شد. نتایج نشان داد کمترین مقدار زادآوری در مقایسه با شاهد، مربوط به حشره کش های فیپرونیل، دیازینون و مالاتیون و بیشترین مقدار آن در علف کش پرتیلاکلر بود. گروه بندی آفت کش های یادشده بر مبنای اثر کل E طبق توصیه IOBC محاسبه شد. حشره کش های فیپرونیل، دیازینون و مالاتیون با 100% کشندگی در رده 4 (گروه زیان آور)، قارچ کش های ایپردیون+کاربندازیم و تری سیکلازول به ترتیب با 84/86% و 58/91% در رده 3 (نسبتا زیان آور) و علف کش پرتیلاکلر، با 39/74% تلفات در رده 2 (کمی زیان آور) قرار گرفت. بنابراین در صورت تایید نتایج مزرعه ای، کاربرد حشره کش های مورد بررسی هنگامی که این شکارگر در شالیزارها فعال است، توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: اثرات جانبی، سن شکارگرAndrallus spinidens، روش تغذیه ای، گروه بندی آفت کش ها، IOBC
  • رسول مرزبان*، شهرام نعیمی صفحات 39-55

    با توجه به اثرات ناگوار استفاده از آفت کش های شیمیایی بر محیط زیست و سلامت انسان، امروزه، کاربرد آفت کش های زیستی (biopesticides) به عنوان روش جایگزین، موثر و در عین حال بی خطر، برای کنترل آفات در برنامه‏های کشاورزی پایدار ضروری و حیاتی تلقی می‏شوند. آفت کش های زیستی که در این جا به آن ها پرداخته می شود، شامل فرآورده هایی است که حاوی میکروارگانیسم های زنده می باشد (microbial biopesticides). اگرچه، تعداد فراوانی از سویه های موثر آفت کش های میکروبی شناسایی شده اند اما یکی از دلایل اصلی عدم موفقیت تجاری آن ها، نبود فرمولاسیون های مناسب می باشد. چالش های متعدد علمی و فنی در فرآیند فرمولاسیون آفت کش های زیستی وجود دارد. با این حال، با پیشرفت های فنی و نگرش نوین جامعه به غذا و محیط زیست سالم، ثبت و فروش آفت کش های زیستی در دنیا در حال افزایش بوده و پیش بینی ها حاکی از افزایش فروش سالیانه آفت کش های زیستی در سال های آینده می باشد. در این مقاله مروری، ابتدا مقدمه ای درباره ضرورت کاربرد آفت کش های زیستی به عنوان جایگزینی مناسب برای سموم شیمیایی و جایگاه آن ها در کشاورزی نوین بیان می شود. سپس به چالش های کلی تولید و تجاری سازی آفت کش های میکروبی و فن فرمولاسیون به طور ویژه پرداخته خواهد شد. مراحل قبل از فرمولاسیون شامل انتخاب سویه مناسب، حفظ و نگهداری طولانی مدت آن و نیز روش های تکثیر انبوه به طور خلاصه ذکر می شود. سپس، انواع کلی فرمولاسیون ها (مایع و جامد) و مزایا و معایب آن ها شرح داده شده و به مواد مختلف همراه و افزودنی های فرمولاسیون و نیز عوامل متفاوت محیطی تاثیرگذار بر فرمولاسیون ها اشاره خواهد شد. در ادامه فرمولاسیون های مختلف آفت کش های میکروبی به طور جداگانه و با ذکر مثال شرح داده می شود.

    کلیدواژگان: آفت کش بیولوژیک، میکروارگانیسم های مفید، کنترل بیولوژیک، تجاری سازی
  • حانیه مختاری، حسین مددی* صفحات 57-70
    یکی از مهم ترین و خطرناک ترین آفات قارچ خوراکی، پشه های قارچ Lycoriella auripila هستند که هر ساله سبب سمپاشی های گسترده ای در سالن های تولید قارچ می شوند. در این مطالعه، پارامترهای جدول زندگی دو جنسی سوسک شکارگر Atheta  coriaria (Dalotia) با تغذیه از لارو سن دوم پشه قارچ و مگس سرکهDrosophilamelanogaster  در شرایط آزمایشگاهی در دمای 1 ± 25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 10 ± 60 درصد و دوره روشنایی 8:16 (روشنایی: تاریکی) محاسبه شد. نتایج نشان داد که نرخ خالص افزایش جمعیت (R0) با تغذیه از لاروهای پشه قارچ خوراکی و مگس سرکه به ترتیب 459/1± 475/9 و 292/1 ± 812/7 نتاج و نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) به ترتیب 004/0±059/0 و 004/0 ± 052/0 بر روز است. نتایج نشان داد این شکارگر قادر است روی هر دو نوع طعمه چرخه زندگی خویش را کامل نماید هرچند، لارو پشه قارچ خوراکی طعمه مناسب تری به نظر می رسد. شبیه سازی جمعیت بر اساس جدول زندگی دوجنسی ویژه سن-مرحله زندگی نیز نشان داد که جمعیت سوسک شکارگر A.coriaria روی هر دو نوع طعمه رشد قابل ملاحظه ای را نشان می دهد. این پژوهش، به عنوان نخستین مطالعه جدول زندگی سوسک شکارگر A. coriaria می تواند پتانسیل و نقش این شکارگر در سالن های پرورش قارچ خوراکی را بشناساند. به علاوه، این پژوهش بر نقش لارو مگس سرکه به عنوان طعمه جایگزین در نمو و تولیدمثل سوسک شکارگر A. coriaria تاکید دارد.
    کلیدواژگان: پشه قارچ خوراکی، زادآوری، زنده مانی، کنترل بیولوژیک، Atheta coriaria
  • آتوسا فرحپور حقانی* صفحات 71-92

    سرخس آبزی آزولا در چند دهه اخیر مشکلات متعددی را در زیستگاه های آبی شمال کشور و شالیزارها ایجاد کرد ه است. علی رغم اینکه این گیاه آبزی از جمله گونه های مهاجم مهم در دنیا شناخته می شود، با مدیریت و استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک در زیستگاه های طبیعی، می تواند به عنوان گونه ای مفید مورد استفاده قرار گیرد. در مدیریت آزولا آگاهی از مشخصات گیاه از نظر و تکثیر، علل تهاجمی شدن و عوامل کنترل بیولوژیکی این گیاه در منطقه اهمیت بسیار زیادی دارد. در شمال ایران، مهیا بودن شرایط محیطی مناسب از جمله رطوبت بالا، دمای مناسب، عدم وجود دشمنان طبیعی تخصصی سبب گسترش گیاه و تهاجمی شدن آن شده است. بررسی های انجام شده در سال های اخیر نشان داده که برخی از گونه های بومی یا مهاجر در منطقه از جمله Cataclysta lemnata، Nomophila noctuella، Diasemiopsis ramburialis و Rhopalosiphum nymphaeae روی آزولا فعالیت کرده و پراکنش گسترده ای دارند. همچنین اخیرا فعالیت سرخرطومی Stenopelmus rufinasus که گونه ای غیربومی است نیز در کشور تایید شده است. بررسی ها نشان داد که دو گونهC. lemnata  و S. rufinasus به عنوان عوامل کنترل بیولوژیک و سایر گونه های یافت شده به عنوان فاکتورهای مقاومت زیستی می توانند در کنترل آزولا در نواحی شمالی مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به این یافته ها و اطلاعات موجود، منابع لازم برای مهار آزولا شمال کشور وجود دارد و با فراهم آمدن امکانات ضروری می توان این گیاه را در شمال کشور به خوبی مهار کرد.

    کلیدواژگان: شب پره، سرخرطومی، مقاومت زیستی، Azolla filiculoides، Azolla pinnata
  • حسین رنجبر اقدم* صفحات 93-109
    کفشدوزک کریپتولموس، Cryptolaemus montrouzieri Mulsant به عنوان موثرترین عامل مهار زیستی روی شپشک های آردآلود شناخته شده است. در پژوهش حاضر تاثیر دما روی روند رشدونمو کفشدوزک مورد بررسی قرار گرفت. طول دوره رشدونمو مراحل جنینی (تخم)، لاروی، شفیرگی و کل دوره نابالغ کفشدوزک یادشده، در اتاقک رشد در دامنه دمایی 35-15 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 60-50 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی ثبت شد. تجزیه واریانس نتایج طول دوره رشدونمو مراحل رشدونمو کفشدوزک در دماهای مختلف نشان داد که بین میانگین طول دوره رشد و  نمو هر یک از مراحل رشدی کفشدوزک در دماهای مورد بررسی از نظر آماری در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنی داری وجود دارد و افزایش دما منجر به کاهش معنی دار طول دوره رشدونمو کفشدوزک شد. در ادامه از مدل های ریاضی برای توصیف روند رشدونمو مراحل مختلف رشدی کفشدوزک کریپتولموس در دماهای مختلف و برآورد شاخص های دمایی مربوطه استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، مدل های بریر-2 و لاکتین قادر به پیش بینی مطلوب روند رشدونمو کفشدوزک در دامنه دمایی مورد بررسی بودند. بر اساس پیش بینی مدل های یاد شده، دامنه دمایی رشدونمو مراحل نابالغ کفشدوزک کریپتولموس 56/33-40/10 درجه سلسیوس و دمای بهینه رشدونمو آن 08/30 درجه سلسیوس تعیین شد. این نتایج در بهبود شرایط محیطی در حشره خانه های پرورش انبوه کفشدوزک کریپتولموس و برنامه های کنترل بیولوژیک شپشک های آردآلود قابل استفاده خواهد بود.
    کلیدواژگان: دما، رشدونمو، مدل ریاضی، کفشدوزک کریپتولموس
  • مسعود اربابی* صفحات 111-126

    از زمان معرفی کنه شکارگر Phytoseiulus persimilis در سال 1367 برای کنترل بیولوژیک کنه های تارتن در ایران بیش از سه دهه می گذرد. اولین رهاسازی این شکارگر علیه کنه تارتن ترکستانی روی بوته های پنبه و سویا در استان گلستان، روی ماش و بادمجان در منطقه منوجان جیرفت با کنترل کنه آفت همراه شد. عملکرد این شکارگر علیه کنه تارتن دو نقطه ای مزارع لوبیا به علت رطوبت کم و دمای زیاد در استان های مرکزی و چهارمحال بختیاری موفق نبود. بکارگیری نسبت رهاسازی 1 شکارگر به 10 کنه طعمه در شرایط میانگین دمای کمتر از 25 درجه سلسیوس از اسفند تا اوایل اردیبهشت باعث کنترل کنه تارتن خیارگلخانه ای در ورامین شد. رهاسازی همزمان این شکارگر با کنه شکارگر Neoseiulus californicus در شروع آلودگی کنه های تارتن در بوته های خیار گلخانه ای و با تامین رطوبت نسبی بیش از 50 درصد طی ماه های گرم بهار وتابستان کنترل مطلوب کنه آفت در دوره برداشت خیار ایجاد شد. رهاسازی شکارگر برای کنترل کنه تارتن دونقطه ای توت فرنگی گلخانه ای به علت پرزهای زیاد برگ شرایط را برای دست یابی شکارگر به کنه طعمه درمنطقه هشتگرد فراهم نساخت. رهاسازی شکارگر در شروع آلودگی کنه های تارتن روی رز و میخک گلخانه ای در اصفهان و محلات کاملا موثر بود. مطالعه برخی کنه کش های آلی وگیاهی کم خطر برای فعالیت شکارگر و مناسب برای مبارزه تلفیقی نیز انجام شده است. پرورش انبوه این شکارگر روی بوته های لوبیا آلوده به کنه تارتن موفقیت آمیز بوده و هزینه تولید در مقایسه با واردات شکارگر حدود 20 درصد کاهش می یابد. ضمن این که شرایط تولید خیار گلخانه ای عاری ازکنه کش را نیز فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: کنه شکارگر، کنه تارتن، کنترل بیولوژیک، ایران
  • سعیده جاور*، شهرام فرخی، بی تا عسگری، فرزانه پارسی صفحات 127-142

    اولین اقدام برای تولید انبوه و تجاری سازی جدایه های بومی قارچ های بیمارگر حشرات، جمع آوری و بررسی میزان تاثیر این جدایه ها روی حشره آفت می باشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی بیمارگری36 جدایه ی قارچی تهیه شده از موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور روی آفت Trialeurodes vaporariorumبود. به دلیل کثرت جدایه ها، در ابتدا پتانسیل بیمارگری این جدایه ها روی لارو سن چهارم Galleria mellonellaبه عنوان حشره شاخص بررسی شد. جدایه ای از جنس  Beauveria bassiana (کد A1-1) با میانگین تلفات 75 درصد بالاترین و پس از آن جدایه های IRAN1787C، IRAN1751C، IRAN1395C، IRAN428C و IRAN441C به ترتیب با 50/57، 55، 50/52، 50 و 45 درصد مرگ و میر، تلفات نسبتا خوبی داشتند. این شش جدایه برای انجام ارزیابی میزان رشد رویشی، اسپورزایی و زیست سنجی روی پوره های سفیدبالک گلخانه انتخاب شدند.در آزمایش زیست سنجی، جدایه ها در پنج غلظت 104، 105، 106 ،107 و 108 کنیدی بر میلی لیتر روی پوره های سن سوم سفیدبالک گلخانه ارزیابی و میزان LC50 و LT50این جدایه ها محاسبه گردید. بیشترین رشد رویشی به ترتیب در جدایه های IRAN428C، IRAN1395C، A1-1، IRAN1787C، IRAN441C و IRAN1751C و بالاترین میزان اسپورزایی به ترتیب در جدایه های IRAN1787C، A1-1، IRAN428C، IRAN1395C، IRAN441C و IRAN1751C مشاهده شد. نتایج نشان داد که جدایه A1-1 کمترین میزان LC50 و LT50 را در همه ی غلظت های بررسی شده داراست. میزان رشد رویشی و اسپورزایی این جدایه، به ترتیب رتبه سوم و دوم را در بین سایر جدایه ها نشان داد. با توجه به نتایج، جدایه A1-1 به عنوان موثرترین جدایه برای کنترل سفیدبالک گلخانه معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: قارچ بیمارگر حشرات، سفید بالک، پروانه موم خوار، گلخانه، غربالگری
  • زهرا معقولی فرد، رسول مرزبان*، شهرام حسامی، غلامرضا صالحی جوزانی، رضا شرفی صفحات 143-155

    پروانه برگ خوار مصری پنبه (Boisduval) Spodoptera littoralis، آفتی همه چیزخوار با دامنه میزبانی وسیع است که همه ساله خسارت قابل توجهی به محصولات کشاورزی وارد می کند. مشخص شده است که همه سویه های Bacillus thuringiensis(Bt) روی این آفت موثر نیستند و سویه های کمی با توجه به توکسین‌های پروتیینی خود روی آن موثرند. هدف از اجرای تحقیق حاضر، دستیابی به سویه های Btبومی با قابلیت کنترل پروانه برگ خوار مصری و بررسی تاثیر محیط کشت تکثیر باکتری بر قابلیت حشره‌کشی سویه های منتخب بود. بدین منظور، قدرت بیمارگری 118 سویه بومی Bt(رشد داده شده در محیط R2NB) روی لاروهای پنج روزه پروانه برگ خوار مصری پنبه در دمای 27 درجه سلسیوس روی غذای مصنوعی بررسی و غربال شدند. درصد مرگ و میر 118 سویه باکتری با غلظت 103 اسپور در میلی‌لیتر نشان داد که چهار سویه GON–9، QM–2، GN–13 و QM–1 به ترتیب با 33/93، 70، 67/46 و 33/43 درصد، بالاترین میزان مرگ و میر و سویه هایGN–12 ،EN–2 ،GON–12 ،GON–7،CHI–2 ،AGI–7 ،AGI–3 وAGI–2 روی لاروهای S. littoralis بی‌تاثیر بودند. سپس سویه های موثر در دو محیط کشتNutrient Broth و R2NB تکثیر شده، روی آفت مذکور ارزیابی شدند. نتایج نشان داد چهار سویه منتخب در محیط کشت R2NB نسبت به NB روی لاروهای پروانه برگ خوار مصری اثر کشندگی بیشتری داشتند و تفاوت آنها معنی‌دار بود. همچنین محتویات ژن های cry خصوصا ژن cry2Ab در سویه های موثر مورد بررسی و ردیابی قرار گرفت. نتایج واکنش زنجیره ای پلیمراز نشان داد که سویه‌های QM–1، QM–2 و GON–9 حاوی ژن cry2Ab هستند.

    کلیدواژگان: قدرت بیمارگری، پروانه برگ خوار مصری پنبه، محیط کشت، Spodoptera littoralis Bacillus thuringiensis، cry genes
  • هادی عباس رضایی*، عباس حسین زاده، اکبر قاسمی کهریزه صفحات 157-162

    در این تحقیق تاثیر باکتری Bacillus thuringiensis var. kurstaki، تیاکلوپرید و خاک دیاتومه به تنهایی و در اختلاط با باکتری روی سنین دوم و سوم لاروی پروانه سفیده بزرگ کلم Pieris brassicae (L.)در قالب طرح کرت کاملا تصادفی در شرایط آزمایشگاهی ارزیابی شد. مقادیر LC50 به وسیله تجزیه پروبیت حاصل از تاثیر ترکیب غلظت های مختلف باکتری، تیاکلوپرید و خاک دیاتومه در زمان های 48 و 72 ساعت روی سن دوم به ترتیب 5/1593 و 8/991 و بر روی سن سوم لاروی به ترتیب 1800 و 9/1150 پی پی ام، برای تیاکلوپرید روی لارو سن دوم 3/4933 و 9/2705 و روی لارهای سن سوم 6/5208 و 3/2878 پی پی ام و برای خاک دیاتومه روی لارو سن دوم 9/340 و 6/216 و روی لاروهای سن سوم به ترتیب 386 و 9/254 میلی‌گرم در لیتر بدست آمد. در هر دو سنین لاروی اختلاط عوامل در مقایسه با تاثیر جداگانه تک تک آنها اثر افزایشی داشت به‌طوری‌که در 48 و 72 ساعت بعد از تیماردهی، میانگین تلفات لارو سن دوم 70 و 7/76 درصد و میانگین تلفات لاروهای سن سوم به ترتیب 7/66 و 4/73 درصد گزارش شد. بر این اساس اختلاط هر سه عامل تیاکلوپرید، خاک دیاتومه با باکتری در مدیریت تلفیقی این آفت قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: سفیده بزرگ کل، کنترل، آفت کش زیستی، سینرژیست
  • غلامرضا توکلی کرقند*، ابراهیم ابراهیمی، هادی محمودی صفحات 163-171

    در این تحقیق به شناسایی، تعیین پراکنش و میزان کارایی زنبور Ooencyrtus ferdowsii EbrahimiandNoyes2014 پارازیتویید تخم سوسک سرشاخه خوار رزاسه در باغ های بادام شهرستان های فردوس، سرایان و قاین در استان خراسان جنوبی پرداخته شده است. در این مناطق زنبور O. ferdowsiiاز اواخر خرداد تا اواسط تیرماه سال 1392 فعالیت داشت. زمان شروع فعالیت این زنبور اواخر خردادماه و آخرین زمان مشاهده آن در اواسط تیرماه در مهوید بود. میانگین درصد پارازیتیسم در کل مناطق نمونه‌برداری 91/2±45/34 ثبت شد. اوج زمان ظهور پارازیتوییدها در کلیه مناطق اواسط تیرماه بود. بیشترین پارازیتیسم در هفته اول تیرماه در منطقه خرو با 7/79 درصد ثبت شد. اما در مناطق کرغند و مصعبی، تخم پارازیته مشاهده نشد. میانگین خروج زنبور از یک عدد تخم پارازیته شده، 05/0±19/1 بود که مبین وجود سوپرپارازیتیسم در زنبور O. ferdowsii می باشد. این میزان پارازیتیسم، نشان‌دهنده پتانسیل بالای این زنبور در کنترل سوسک رزاسه است. بیشترین نسبت جنسی (ماده به کل) 7/85 درصد در نیمه تیر ماه در منطقه مهوید و با میانگین 20/4±00/67 درصد ثبت شد. در این خصوص باید آگاهی لازم به باغداران داده شود تا با اقدامات نامناسب، به خطر نیافتد.

    کلیدواژگان: بادام، زنبور پارازیتویید، کنترل طبیعی، سوسک سرشاخه خوار
|
  • Farzad Jalilian * Pages 1-13

    Some bio-ecological studies were carried out on the syrphid flies in several agro-ecosystems in temperate regions of Kermanshah province during 2013-16. Fifteen aphidophagus syrphid species were identified which Eupeodes corollae was the dominant species. For Evenness index, the highest value was belonged to irrigated wheat and the lowest one was belonged to stone fruit orchards, which were evaluated as 0.72 and 0.25, respectively. In biennial calculation of the Margalef index, rain-fed wheat and canola have the lowest and highest values of this index which were evaluated as 4.77 and 11.83, respectively. For Sorenson similarity in first year, the highest and lowest degree of similarity was belonged to apple-stone fruits and apple-canola with values of 0.88 and 0.5, respectively. In the first year, Shannon- Wiener index for apple trees, irrigated wheat, canola, stone fruit trees and rain-fed wheat, were determined as 1.42, 1.41, 1.18, 1.07 and 1.01, respectively. In the following year, these indices were evaluated for irrigated wheat, canola, apple and stone fruit trees were evaluated as 1.49, 1.28, 1.48 and 0.86, respectively. The high Shannon-Wiener index indicated the greater diversity of species based on the number of species variance analysis of this factor using t student test revealed that all of the agroecosystems have an identical species diversity (P> 0.05) The evaluated agroecosystems have an appropriate biodiversity of syrfid predator flies and this biodiversity is a key to their sustainability and survivor.

    Keywords: Syrphid flies, agro-ecosystems, diversity indices, Kermanshah
  • Masoud Latifian *, Bahar Rad Pages 15-27
    The aim of this study was to evaluate toxic and synergistic effects of ecdysoids compounds and diatomaceous earth on their integrated control along with the entomopathogenic fungus, Metarhizium anisopliae on date palm horned beetle larvae. In this study, the evaluated ecdysoids were Atabron, Dimilinand Nimazol. The fungal mycelium growth and spore germination were evaluated to checking the consistency of the ecdysoids compounds by extract medium mixing method. Then, the toxicity of compounds individually and in conjunction with pathogen M. anisopliae was evaluated by bioassay method. Studies revealed that mycelial growth and spore germination of M. anisopliae occurre in all ecdysoids compounds. The highest compatible index was 76.89 for concentration of 500 microliters per liter of Nimazol extract and the lowest level consistent with the incorporation of Dimilin in 1000 microliters per liter concentration. The combination of ecdysoids compounds with fungal pathogen M. anisopliae had synergistic effect on larval developmental stage of date palm horned beetle. The synergistic effect of Nimazol was higher. The use of diatomaceous earth showed mortality of horned beetle larvae with average lethal concentration equal to 1269.7 mg per liter. It also has synergistic effects on toxicity of fungal pathogen M. anisopliae and anti-synthesis chitin componds. The most powerful synergistic effects were observed in terms of mixing 50 percent lethal concentrations of diatomaceous earth, Nimazole and M. anisopliae.
    Keywords: Metarhizium anisopliae, ecdysoid, diatomaceous earth, compatibility, Synergism
  • Arezoo Yousefi Porshokouh, Jafar Mohaghegh Nishabori *, Younes Karimpour, Jalal Shirazi Pages 29-38

    The predatory bug, Andrallus spinidens (F.) is one of the most important biological control agents of lepidopteran pests in rice fields of Iran. An experiment was conducted to evaluate the effects of six recommendedpesticides (including 3 insecticides, 2 fungicides and 1 herbicide) on A. spinidens thorough a completely randomized design (CRD) replicated 6 times. The ingestion method was performed on the 4th–instar nymphs of the predator. Pesticides concentration were prepared based on the field recommended doses. Distilled water was used as the control. Newly emerged 4th instar nymphs provided with 2–ml of pesticides inside small containers for 24 hours. Thereafter, the survived nymphs were provided with distilled water and 2–3 last instar larvae of Galleria mellonella. The experiments were carried out under laboratory conditions at 25±0.5 °C, 70±5% RH and a photoperiod of 16:8 h (L: D). Mortality was recorded daily until the adult emergence. The results revealed that maximum reduction in fecundity of A. spinidens occurred in Fipronil, Diazinon and Malathion treatments and the minimum reduction was observed in Pretilachlor treatment compared with that of control. Based on the total effect of IOBC classification, Fipronil, Diazinon and Malathion insecticides with 100% mortality were placed in the class 4 (harmful). Similarly, E+C and Tricyclazol fungicides were grouped in class 3 (Moderately harmful) with 86.84% and 91.58% total effect, respectively. Pretilachlor herbicide, with 74.39% mortality was placed in category 2 (slightly offensive). Therefore, if field results are confirmed, studied insecticides are not suitable candidates for integrated pest management programs in rice when the predator is active.

    Keywords: side effects, Andrallus spinidens predator, Ingestion method, IOBC pesticide ranking
  • Rasoul Marzban *, Shahram Naeimi Pages 39-55

    Concerning the adverse effects of the indiscriminate use of chemical pesticides on the environment and human health, today, biopesticides as a safe and effective alternative are necessary for pest control in sustainable agriculture programs. The biopesticides discuss here is restricted to the products containing live microorganisms. Although, the considerable number of effective biocontrol strains have been identified, but one of the main reason in their unsuccessful commercialization is thelack of suitable formulation. There are many scientific and technical challenges in the process of biopesticide formulation. Nevertheless, due to technological advances and new social outlook toward safe food and environment, biopesticide market is growing and it is predicted that its share increases in the near future. In this review, we present an introduction about the necessity of the biopesticides application as a proper alternative to chemical pesticides and their role in modern agriculture. Then, we discuss general challenges in production, formulation and commercialization of microbial-based biopesticides. The procedures before formulation including selecting the effective strains and their preservation as well as the fermentation methods were briefly described. After that, the two types of formulation i.e. liquid and solid, their advantages and disadvantage, a various ranges of carriers and adjuvants and important environmental factors affecting the formulations were also outlined. Finally, different types of common formulation were separately introduced and exemplified.

    Keywords: beneficial microorganisms, biological control, commercialization, microbial biopesticides
  • Hanieh Mokhtari, Hossein Madadi * Pages 57-70
    Fungus gnat, Lycoreilla auripila Winnertz, 1867 (Dip.: Sciaridae) has been considered as one of the most serious threat of cultivated mushrooms, which extensive sprayings against it occur each year. In this study, the age-stage two sex life table of A. coriaria feed on second instar larvae of  L. auripila and D. melanogaster were studied at 25±1°C, 60 ± 10% R.H. and a photoperiod of 16: 8 (L: D) hrs. According to obtained results, the net reproduction rate (R0) were 9.475 ± 1.459, 7.812 ± 1.292 offsprings and intrinsic rate of increase (r) were reported as 0.059 ± 0.004, 0.052 ± 0.004 day -1 on second instar larvae ofL. auripila and  D. melanogaster, respectively. Population simulation based on the age-stage two- sex life table showed the age structure of A. coriaria and high growth rate of this predator on both prey types. As the first study of the A. coriaria life table feed on L. auripila and D. melanogaster, it contributes to show the potential and importance of this predator in mushroom production. Additionally, it stressed that common fruit fly larvae could be used as a factitious prey for development and reproduction of A. coriaria.
    Keywords: Atheta coriaria, biological control, fecundity, fungus gnats, survival
  • Atousa Farahpour Haghani * Pages 71-92

    Waterferns have caused many problems in aquatic ecosystems and rice fields of northern regions during recent decades. Despite the fact that Azolla spp. are known as one of the most important invasive species worldwide, with management and applying biological control agents in natural habitats they can be used as beneficial species. For Azolla management, it is very important to have enough knowledge about the reproduction, substantial conditions for invasion and biological control agents of the plant in the area. . In northern regions favorable environmental conditions such as high humidity, suitable temperature, absence of specific natural enemies and etc, caused Azolla spp. expansion and invasion. In recent years, it has been demonstrated that some of the native and migratory species such as Cataclysta lemnata, Nomophila noctuella, Diasemiopsis ramburialis and Rhopalosiphum nymphaeae feed on Azolla spp. in the area and have high dispersal. Recently, exotic weevil, Stenopelmus rufinasus, has been recorded in the area as well. Studies indicated that C. lemnata and S. rufinasus as biological control agents and other species as biotic resistance factors can be used for Azolla spp. management in northern regions. According to these findings and existing knowledge we have enough resources to control Azolla, and by providing of the necessary facilities it can be controlled in northern regions of Iran.

    Keywords: moth, weevil, biotic resistance, Azolla filiculoides, Azolla pinnata
  • Hossein Ranjbar Aghdam * Pages 93-109
    The mealybug destroyer, Cryptoleamus montrouzieri Mulsant is known as the most effective biological control agent of the mealybugs. The effect of temperature on developmental rate of C. montrouzieri was studied. Developmental times of incubation period, larval, pupal, and overall immature stages of the mealybug destroyer were recoreded at temperatures ranging 15–35°C, 50–60% RH, and a photoperiod of (L:D) 16:8h. According to the ANOVA, temperature affected significantly developmental time of the mealybug destroyer at 1% of probability level and increasing temperature lead to decreasing developmental time. In order to describe temperature–dependent development and to estmate related thermal indices, developmental rate of C. montrouzieri modeled as a function of temperature using mathematical models. The results showed Briere–2 and Lactin non–linear models had the best performance to predict developmental rate of C. montrouzieri in the studied temperature range. According to the non–linear models, thermal tolerance for development of the overall immature stages of the mealybug destroyer was 10.40–33.56°C and optimal temperature was 30.08°C. Obtained results can be used for improving environmental conditions of the mealybug destroyer mass rearing instectariums and biological control programs.
    Keywords: temperature, Development, Mathematical Model, mealybug destroyer
  • Masoud Arbabi * Pages 111-126

    It has been three decades since the introducing of Phytoseiulus persimilis A.H. from the Netherland to Iran in 1987 for biological control of spider mites. First mass releasing predatory mite evaluated on Tetranychus turkestani of cotton and soybean plants in Golestan province, mungbean and eggplants in Manojhan in the southern part of Kerman province with satisfactory results. P. persimilis released on bean plant infested by Tetranychus urticae in Markazi and Charmahal–Baghtiari provinces failed due to higher temperature and lower relative humidity. Releasing one predatory mite to 10 spider mites in greenhouse cucumber under the mean of 25°C during middle March to the early month of May provided biological control in Varamin region. Both P. persimilis and Nesoseiulus californicus releasing at lower spider mites incidence in greenhouse cucumber and providing more than 50% humidity during hot spring and summer months led to biological control during the harvesting period. Greenhouse strawberry spider mites control by predator failed in Hashtgerd region due to the underside of leaf contained higher trichoms density. While greenhouse carnation and roses plant infested by spider mites controlled by this predatory mite effectively in Mahalat and Esfahan region, respectively. Studies side effects of synthetic and botanical acaricides on this predator mite revealed that few are less hazardous and can be applied for integrated management. Cost of mass rearing of P. persimilis on infested bean plants by spider mites can save expenses up to 80% as compared to imported and greenhouse cucumber production free from hazardous acaricide became available.

    Keywords: Phytoseiulus persimilis, biological control, spider mite, Iran
  • Saeedeh Javar *, Shahram Farrokhi, Bita Asgari, Farzaneh Parsi Pages 127-142

    The initial step to mass production and commercialization of native entomopathogenic fungal isolates includes collection as well as evaluation of their pathogenesis on the pest. This research aims to investigate the pathogenicity of 36 local fungal isolates collected from the Iranian Research Institute of Plant Protection, Tehran, Iran against greenhouse whitefly Trialeurodes vaporariorum. Due to the variation of the collected isolates volume, a preliminary screening test carried out on the fourth instars of a model insect Galleria mellonella. Based on the obtained results, the Beauveria bassiana A1–1 isolate showed the highest mortality with an average of 75%, followed by IRAN1787C, IRAN1751C, IRAN1395C, IRAN428C and IRAN441C with mean mortality rates of 57.50, 55, 52.50, 50 and 45%, respectively. Subsequently, the isolates were selected for evaluation of vegetative growth, sporulation and bioassay tests on greenhouse whitefly. In the bioassay test, five concentrations of the isolates (104, 105, 106, 107 and 108 conidia/ml) were tested on the third–instar of whitefly nymphs, and then the parameters LC50 and LT50 of the isolates were calculated. The highest vegetative growth rate belonged to IRAN428C, IRAN1395C, A1–1, IRAN1787C, IRAN441C and IRAN1751C isolates while the highest sporulation rate belonged to IRAN1787C, A1–1, IRAN428C, IRAN1395C, IRAN441C and IRAN1751C, respectively. The results showed that the A1–1 isolate indicated the lowest LC50 and LT50 values among all used concentrations. Moreover, its vegetative growth and sporulation ranked third and second among all the collected isolates, respectively. Therefore, the A1–1 isolate is being introduced as the most effective biocontrol agent to control greenhouse whitefly.

    Keywords: Entomopathogenic fungi, whitefly, greater wax moth, Greenhouse, screening
  • Zahra Magholi Fard, Rasoul Marzban *, Shahram Hesami, GholamReza Salehi Jouzani, Reza Sharafi Pages 143-155

    The Egyptian cotton leafworm is a polyphagous pest with a broad range of hosts causing annually significant damage to agricultural crops. It has been found that no all strain of Bacillus thuringiesis are effective on this pest and small numbers of the isolates are effective due to the contents of their crystalline proteins. The aim of the present study was to obtain native isolates of Bt that were capable of controlling and investigate the effect of growth medium of Bt on the insecticidal ability of selected isolates. Hence, the pathogenicity of 118 native isolates of B. thuringiesis cultivated in R2NB medium were determined on five–day–old larvae of Spodptera.littoralis at 27 °C on artificial diet. The mortality rate of 118 native isolates of Bt with a concentration of 103 spore ml–1 illustrated that the highest mortality rates belong to four isolates GON–9, QM–2, GN–13 and QM–1 with 93.33, 70, 46.67 and 43.43, respectively. In addition, GN–12, EN–2, GON–7, CHI–2, AGI–7, AGI–3 and AGI–2 isolates were ineffective on S. littoralis larvae. Then, the effective isolates grown in nutrient broth and R2NB medium were evaluated on mentioned pest. The results showed that the four selected isolates were more lethal on R2NB medium than NB on larvae of Egyptian cotton leafworm and their differences were significant. Also, the content of cry genes particularly cry 2Ab in effective isolates were examined and traced. The outcomes of polymerase chain reaction demonstrated QM–1, QM–2 and GON–9 have cry 2Ab.

    Keywords: pathogenicity, Egyptian cotton leafworm, Bacillus thuringiesis, medium, cry gene
  • Hadi Abbas Rezaei *, Abbas Hosseinzadeh, Akbar Ghassemi Kahrizeh Pages 157-162

    The present study was performed to evaluation of the toxicity effects of Bacillus thuringiensis var. kurstaki, thiacloprid and diatomaceous earth on 2nd and 3rd larval instars of large white butterfly (Pieris brassicae) in the single or combination form under laboratory conditions. The LC50 values by probit analysis resulting from the effects of different concentrations of B. thuringiensis, thiacloprid and diatomaceous earth at 48 and 72 hours on the 2nd and 3rd larval instars, respectively for B. thuringiensis (1593.5 & 991.8), (1800 & 1150.9) ppm, for thiocloprid (4933.3 & 2705.9), (5208.6 & 2878.3) ppm and for diatomaceous earth (340.9 & 216.6), (386 & 254.9) mg/L were obtained. The result showed that in both larval instars the mixing of factors had an increasing effect compared to the separate effects of each, so that the average mortality in 48 and 72 hours on 2nd and 3rd instars larvae, respectively, (70 & 76.7) and (66.7 & 73.4) were reported. Based on laboratory bioassays, mixing of thiocloprid, diatomaceous earth with B. thuringiensis for integrated pest management is recommended.

    Keywords: cabbage large white butterfly, control, bio–pesticides, synergist
  • Gholamreza Tavakkoli Korghond *, Ebrahim Ebrahimi, Hadi Mahmoudi Pages 163-171

    In this research, during the years 2012-2013 the identification, distribution and efficacy of egg parasitoid, Ooencyrtus ferdowsii on rosaceous long horn beetle, Osphranteria caerolescens have been studied in infected almond gardens in Ferdows (Kharv, Fath-Abad and Mahvid), Sarayan (Karimou, Mosabi and Nodeh) and Qayen (Korghond And Kalateh Seri) in Khorasan-Jonoubi province, Iran during 2012-2013. O. ferdowsii has been active in the region between late June and mid-June. The time for the start of activity was in late June and the last time the wasp was seen in mid-May in Mahwid. In the areas of Ayask, Kalateh Series and Islamiyah, this parasitoid was not detected in sampling. The average percentage of parasitism in all sampling areas was 34.5%. Most parasitism was recorded on July 7, 2013 in total areas with 79.7%. Parasitism was a type of super parasitism. The highest sex ratio (females to total wasps) was recorded 85.7% and the mean was about 67%. This parasitoid indicates the high potential for controlling the rosaceous long horn beetle.

    Keywords: almond, parasitoid wasp, natural control, long horned beetle